vanaf
€ 979
• 12 dagen
• trektocht
• per trein
• per vliegtuig

Lucca-Rome

Van Lucca naar Rome

Als u maar één fietstocht in Italië maakt, zou het deze moeten zijn. In 12 dagen fietst u vanuit Lucca naar de eeuwige stad Rome. Door de klassiek Italiaanse landschappen van Toscane die u herkent van die mooie kalenderfoto’s, door het land van vulkaanmeren en stadjes op tufstenen plateau’s van Umbrië en Latium en overal de resten van dat oude en mysterieuze volk, de Etrusken. Onderweg wachten u de mooiste tractaties die Italië u te bieden heeft: het Etruskische Volterra, het kleine Manhattan in Toscane, San Gimignano, het onvergetelijke Siena, het gezellige wijnstadje Montepulciano, het imposante Orvieto, de voormalige pauselijke residentie Viterbo, om een paar te noemen. Tot slot peddelt u langs de Tiber Rome binnen om uw reis waardig af te sluiten op het St.Pietersplein. Optioneel kunt u een excursie per fiets in of om Rome bijboeken.

dag 1 aankomst in Lucca

Bij aankomst in Lucca logeert u in een zeer gastvrije B&B met uitstekend visrestaurant dat net buiten de stadsmuren gelegen is. Hier kan uw auto gratis blijven staan tijdens uw fietsreis.


dag 2 Lucca - Casciana Terme (75 km)

De eerste fietsdag begint rustig in een tamelijk vlak landschap en het eerste traject over een goed fietspad naar Pisa. Daarna gaat het langs de Arno landinwaarts. Na ongeveer 20 km verlaat u de Arno en fietst u even tussen de bedrijfsterreinen door. Dan stijgt de weg en ligt de vlakte achter u. De drukte van het dal maakt plaats voor het Toscaanse heuvelland waarin u rustig omhoog fietst om via Lari in Casciana Alta aan te komen. Vandaar zijn het nog een paar km naar Casciana Terme.


dag 3 Casciana Terme - Volterra (37 km)

Volterra is een pareltje onder de stadjes in Toscane, het ligt boven op de heuvel en heeft een mooi gaaf middeleeuws stadshart. Deze etappe is aan de korte kant zodat u ook tijd heeft voor de bezienswaardigheden in Volterra: Etruskisch museum, dom, antiek theater en een kasteel met uniek uitzicht over de streek. U ziet de tufstenen stad al van verre liggen bovenop een heuvel. De laatste 5 km bestaat uit een stevige klim waar u alle tijd voor heeft. Eenmaal door de stadspoort wacht u een gastvrij en comfortabel onderkomen in de historische binnenstad.


dag 4 Volterra - San Gimignano (32 km)

Deze etappe geniet u volop van het prachtige glooiende en kleurrijke Toscaanse heuvelland. Bij deze etappe heeft u de keuze: langs een prachtige rustige route waarvan een deel onverharde weg, of over de geasfalteerde hoofdweg, minder klimwerk maar meer autoverkeer. In beide gevallen bereikt u aan het einde van deze dag San Gimignano. Het Toscaanse stadje met zijn veertien torens en de mooie schilderachtige straten en pleinen. U overnacht middenin de historische kern.


dag 5 San Gimignano - Siena (38 km)

Vanuit San Gimignano fietst u eerst naar Poggibonsi. Ondanks de drukte van het dal volgt u vanaf hier een mooie route naar Siena. U fietst grotendeels over een vrijliggend fietspad. Via rustige landwegen komt u uiteindelijk in Siena aan. U doorkruist de stad richting het zuidoosten voor uw aantrekkelijke hotel in de buurt van Porta Romana.


dag 6 Siena - San Quirico d'Orcia (55 km)

Vandaag fietst u door de beroemde Crete Senesi. Het landschap is hier uitzonderlijk leeg en weids en bestaat vooral uit akkerland dat in ieder seizoen andere verrassende kleuren aanneemt. Na Asciano wordt het landschap groener en opent zich een fotogeniek landschap met cipressen, kapelletjes en schilderachtige borgo’s en fattoria’s. Het is fietsen door de beroemdste ansichtkaart van Toscane. Even buiten San Quirico kunt in een prachtige agriturismo bijkomen van deze fietsdag.


dag 7 San Quirico d'Orcia - Chiusi (58 km)

Na een overheerlijk ontbijt verlaat u de agriturismo en fietst u richting Pienza. Van Pienza naar Montepulciano is het veel klimmen en dalen. U fietst door een mooi, bosrijk en rustig stukje van Toscane met de mooiste stadjes. Na Montepulciano wordt u beloond met een bijna 10 km lange afdaling het dal van de Chiana in om vervolgens langs waterlopen en meertjes rustig naar Chiusi te trappen.


dag 8 Chiusi - Orvieto (45 km)

U gaat Toscane verlaten en fietst deze etappe door een klein stukje Umbrië. Het landschap verandert en oogt steeds zuidelijker. Net als Chiusi bestaat Orvieto uit een recentere benedenstad met treinstation en een historische bovenstad op een tufplateau waar de meeste bezienswaardigheden zijn.


dag 9: Orvieto - Soriano nel Cimino (56 km)

U fietst vandaag Umbrië uit en Latium in, de regio van het einddoel van deze fietsreis. Rome staat steeds vaker op de borden en de prachtige oude dorpen en stadjes liggen niet meer op de heuveltoppen maar op de randen van uitgebluste vulkanen. En de meren die u voorbij fietst zijn oude kratermeren. De etappe eindigt in het schilderachtig plaatsje Soriano.


dag 10 Soriano nel Cimino - Formello (65 km)

U fietst deze etappe vaker en langer bergafwaarts. Na Ronciglione is er nog een klim maar dan begint de afdaling. Zoals de mannen op het marktplein zeggen: 'van hier naar Rome gaat het alleen maar naar beneden.' U fietst nu echt richting Rome en dat betekent dat het steeds vaker op de bewegwijzering staat. Vanaf Caprarola slingert de weg via Nepi naar Calcata maar voor u daar bent draait u van de route af en gaat u via Grezzano naar Formello, waar een sfeervolle B&B op u wacht.


dag 11 Formello - Rome (30 km)

Voor deze laatste korte etappe pakt u de route vanaf Formello weer op om via Santa Cornelia af te dalen naar Prima Porta. Na Prima Porta komt u aan op een fietspad langs de Tiber dat u ca. 15 km volgt tot in het hart van Rome, de Piazza San Pietro. De laatste kilometer fietst u langs de imposante muren van Vaticaanstad. Overnachting in sfeervol hotel in de wijk Trastevere. Erg leuk is het om een halve dag excursie per fiets in of om Rome bij te boeken.


dag 12 reisdag

Vanaf Rome kunt u per trein of per vliegtuig terug reizen. U kunt opstappen in Rome op station Trastevere of u fietst naar Cerveteri en neemt daar de lokale trein richting Pisa wat een aangenaam en overzichtelijk vliegveld heeft
Wanneer u terug vliegt vanaf Rome Fiumicino of Ciampino kunt u het beste vanuit het centrum van Rome de trein naar het vliegveld nemen omdat de routes naar het vliegveld niet erg aantrekkelijk zijn om te fietsen. Voor details zie het tabje vervoer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze aanbiedingen
Bekijk onze laatste nieuwsbrief