vanaf
€ 1009
• 12 dagen
• trektocht
• per trein
• per auto

Salzburg-Venetië

Van Salzburg naar Venetië

In 12 dagen fietst u van de kleurrijke barokstad van Mozart en de Sound of Music naar het tijdloze Venetië van Vivaldi. Vanuit Oostenrijk steekt u dwars door de Alpen om te eindigen aan de kust van de Adriatische Zee en wel in Venetië. U doorkruist de aantrekkelijke regio's Friuli en Veneto, beide bekend om de culinaire kwaliteiten en de wijnen, u logeert zelfs in het Prosecco stadje Conegliano. Uw route gaat over zeer fietsbare paden langs rivieren, door dalen en over een oude spoorweg met een spectaculaire afdaling over de oude spoorbaan Canal del Ferro als entrée in Italië. Via de fietsroute Alpe Adria reist u van Noord naar Zuid en ziet, beleeft en proeft de verschillen in gastvrijheid, landschap en cultuur onderweg en in uw gastvrije en karakteristieke accommodaties en gastenverblijven.

dag 1 Salzburg

Aankomstdag in Salzburg, een mooie historische vestingstad aan de Salzsach. Komt u in de loop van de dag aan dan heeft u alle tijd om verschillende musea te bezoeken of een heerlijke stadwandeling te maken.


dag 2 Salzburg - Unken (38 km)

Vanaf het hotel in Salzburg fietst u naar de rivier om vandaar naar de oude stad te rijden. In de stad voert de route omhoog onderlangs de burcht, door een parkachtige omgeving langs een aantal water- en vijverpartijen de stad uit. Salzburg is de moeite waard en een heerlijke stad om even bij te komen van de reis om vervolgens door Oostenrijk en een uiterste puntje van Bayern naar Unken te fietsen, heerlijk landelijk en een rustig begin van de route.


dag 3 Unken - Zell am See (60 km)

Oostenrijk is net als Zwitserland een prachtig Alpenland, waar je zolang je maar de dalen volgt heerlijk relaxed kunt fietsen langs prachtige wegen en fietspaden. Soms is het dal zo smal dat de nabijheid van de grotere weg onvermijdelijk is, maar meestal is er ruimte genoeg zo ook op dit traject. Je fietst langs kleine nederzettingen en dorpen naar het meer van Zell am See, dat bekend is van ‘romantische’ foto’s met besneeuwde toppen spiegelend in het water van de Zeller See.


dag 4 Zell am See - Bad Hofgastein (40 km)

Met dit traject worden dan toch de eerste Alpen genomen. Dat wil zeggen na een rustig begin door het Salzachtal moet even een flinke trap gemaakt en een tunnel genomen worden om in het Gasteinertal te komen. Aan het eind van het dal is een enorme ‘gletsjerstoep’ bij Bad Gastein en daarna een tunnel onder de hoogste toppen van het gebergte door. Omdat het wel erg veel geklim in één dag wordt bieden we u een overnachting in dit mooie dal in Bad Hofgastein.


dag 5 Bad Hofgastein - Sachsenburg (43 km)

Goed uitgerust kunt u de bijna 2 km klim naar het centrum van Bad Gastein beslist aan. Al moet er misschien even gelopen worden, eenmaal boven is er vast wel een terrasje waar u kunt nagenieten van de geleverde prestatie. U rijdt Bad Gastein uit over een mooi fietspad naar Böckstein waar even buiten het dorp de trein door de bergen klaar staat. Na een kwartiertje treinen wordt het laatste deel van de dag bekroond met een stevige, maar prachtige afdaling van Mallnitz naar Obervellach. Daarna is het rustig peddelen langs de Moll naar Sachsenburg.


dag 6 Sachsenburg - Villach (55 km)

Vanaf Sachsenburg fietst u stroomafwaarts langs de Drau richting Spittal via een mooi dal met afwisselend akkers en bosschages omringd door de Alpen. Onderweg fietst u langs meerdere stuwen wat verklaart waarom de rivier zo breed is en redelijk rustig zijn weg zoekt door het dal. Na een paar keer de rivier te zijn overgestoken versmalt het dal zich en fietst u nog steeds over een vrijliggend fietspad Villach in.


dag 7 Villach - Tarvisio (40 km)

Een rustige fietsdag waarbij u langs de rechteroever de Drau verder stroomafwaarts verlaat om via kleine weggetjes even later de Gail stroomopwaarts te gaan volgen. Bij het fietscafé verlaat u deze rivier om over te steken naar Arnoldstein vanwaar het laatste stuk langzaam omhoog gaat om bij Tarvisio de pas door de Alpen te passeren. Eerst nog fietspaden langs de hoofdweg, maar zodra u Italië binnenkomt verder over een prachtig fietspad helemaal tot in Tarvisio.


dag 8 Tarvisio - Venzone (60 km)

Vanuit Tarvisio gaat het verder richting het honderden meters lager gelegen vestigingstadje Venzone. Omdat u voor het grootste deel van de reis over een fietspad rijdt -aangelegd op een oude spoorbaan- verloopt de route heel geleidelijk, eerst iets omhoog, maar al vrij snel dalend met een helling van zo’n 2%.
Temidden van de Julische Alpen, door tunnels en hoog boven de rivier de Fella daalt u af langs kleine plaatsjes als Pontebba, Moggio Udinese en Carnia. Een ontspannen fietstocht naar Venzone waar het dal zich begint te verwijden en waar u overnacht.


dag 9 Venzone - Travesio (39 km)

Vanaf hier steekt u definitief de Tagliamento over en volgt u de voet van de zuid-oostelijke Alpen in zuid-westelijke richting. Eerst nog redelijk ruig met rechts hoge bergen en links een steeds wijdser wordend uitzicht, maar naarmate u de Alpen achter u laat wordt het landschap zachter: eerst bosrijk en later met steeds meer dorpjes, gehuchten en landerijen. Vanaf Valeriano gaat u naar het zuidwesten om vervolgens in Travesio uit te komen, de eerste grotere plaats sinds u in Italië bent. Hier wordt u dan ook op zijn Italiaans onthaald in een hartelijke agriturismo.


dag 10 Travesio - Conegliano (72 km)

Vanuit de Italiaanse regio Friuli fietst u deze etappe de Veneto binnen, een welvarende Italiaanse regio wat goed merkbaar is aan de toename van de bebouwing, meer wegen en ook verkeer. Geen verlaten spoorbanen maar genoeg mogelijkheden om over rustige wegen te fietsen. Conegliano is een echte oude handelsstad met een belangrijke markt en tegenwoordig bekend vanwege de Prosecco.


dag 11 Conegliano - Venetië (75 km)

Het einddoel van deze fietsvakantie is in zicht: Venetië. Nog een laatste vlakke etappe: eerst door landbouwgebieden, daarna dwars door Treviso en vervolgens langs de rivier de Sile. Treviso is beslist één van de mooiste en rijkere steden van de Veneto wat te zien is aan de prachtige gebouwen, mooie pleinen en vele winkels. Via de Sile komt u bij de lagune waar u Venetië in de verte ziet liggen. Overnachting in Mestre.


dag 12 Venetië

Terugreis per trein naar Salzburg waar de auto staat of per vliegtuig vanaf Treviso of Venetië. Bij een terugvlucht vanaf de luchthaven van Treviso neemt u de trein van Mestre naar Treviso, ca. 40 minuten. Voor meer reisdetails kijk onder het tabje vervoer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze aanbiedingen
Bekijk onze laatste nieuwsbrief