vanaf
€ 1059
• 9 dagen
• trektocht
• per vliegtuig

Zuid Italië Coast to Coast

Transitalia-drie zeeën

Een tocht dwars door het Italiaanse schiereiland en de meest zuidelijke regio’s Apulië en Basilicata. Vanaf de Adriatische kust en de charmante historische havenplaats Trani. Na 2 dagen over het Murgia Plateau komt u aan in Matera, een van de fraaiste en interessantste Italiaanse steden, maar nog relatief onbekend. Vervolgens zwiert u 4 dagen over verlaten wegen langs de tuinen en akkers van het vruchtbare groene land van Magnia Grecia. U bezoekt de Ionische kust en de restanten van de oude Griekse steden. Vervolgens klimt u in 2 dagen over de Appenijnen door het Parco Nazionale di Pollino, het grootste en meest ongerepte natuurpark van Italië. De laatste dag daalt u af naar de rotskust van Maratea aan de Tyrreense Zee.

dag 1 aankomst in Bari

Per trein of taxi vanaf vliegveld Bari naar Trani, een charmante oude havenstad met een historisch centrum, met aan de zee een robuust Middeleeuws kasteel en een imposante kathedraal. Langs de historische haven kunt u genieten van heerlijke verse vis op een van de vele terrassen. Maar ook de stad biedt mogelijkheden te over voor een verfijnd diner of een eenvoudige, maar uitstekende pizza.


dag 2 Trani - Castel del Monte (48 km)

Via de stad Andria stijgt u geleidelijk naar de hoogvlakte ‘Altopiano delle Murge’. Het zacht glooiende kalkplateau is schaars begroeid met lage bossen, wijn- en olijfgaarden met hier en daar een eenzame boerderij. Een groot deel van het gebied behoort tot het beschermde ‘Parco Nazionale Alta Murgia’. Het plateau wordt beheerst door het imposante en mysterieuze ‘Castel del Monte’ dat u al van verre ziet. Het gebouw behoort sinds 1996 tot het Werelderfgoed. 738 meter stijgen, 225 meter dalendag 3 Castel del Monte – Gravina – Matera (73 km)

U gaat verder over de hoogvlakte met verre horizonten, strak blauwe lucht of grillige wolkenscharen. Geleidelijk daalt u af naar de vruchtbare Basso Murgia met olijfgaarden en glooiende heuvels. Het fraaie historische centrum van Gravina biedt uitstekende lunch mogelijkheden. U eindigt in het sfeervolle Matera met haar chique, levendige bovenstad en pittoreske, deels uit grotwoningen bestaande benedenstad, de zogenaamde Sassi. Sinds 1993 op UNESCO Werelderfgoed. 560 meter stijgen, 715 meter dalen


dag 4 Matera – Bernalda (50 km)

Een ontspannen tocht, hoofdzakelijk over landweggetjes door het groene gebied ten zuiden van Matera, richting Ionische Zee. Opnieuw hier en daar weidse vergezichten, afgewisseld met beschutte en intieme weggetjes door de Val Bradano en de Val Basento. Uw eindbestemming is Bernalda, een stadje met een verstild historisch centrum. Het leven speelt zich hoofdzakelijk af in het lager gelegen, nieuwere gedeelte, op loopafstand van uw verblijf. 328 meter stijgen, 583 meter dalendag 5 Bernalda - Montalbano Jonico - Tursi (53 km)

Een laatste dag door het groene Ionische kustgebied langs groentetuinen en boomgaarden met olijven en citrusvruchten. U begint al een beetje te stijgen richting de Appenijnenrug en het nationaal park de Pollino. Via het stadje Montalbano Ionico fietst u naar uw eindbestemming, het strategisch hoog gelegen Tursi.
777 meter stijgen, 680 meter dalen


dag 6 Tursi - Terranova di Pollino (88 km)

Vlak na Tursi maakt u een korte omweg naar het heiligdom “Santuario Diocesano Santa Maria d'Anglona”. Deze kleine oase is de stevige klim erheen zeker waard. In de middag begint u aan de lange klim naar het bergdorp Terranova del Pollino. U krijgt de eerste indrukken van het unieke en ruige natuurpark van de Polino met fraaie doorkijkjes op de bergen en door de dalen. 1650 meter stijgen, 1100 meter dalendag 7 Terranova di Pollino -Viggianello (49 km)

Een stevige klim vanuit Terranova door de schaduwrijke bossen en de diepe dalen van de Pollino. U wordt beloond met lange afdalingen, onderbroken door twee kortere stijgingen. U komt door het dorp San Severino Lucano. Uw tocht eindigt in het charmante Viggianello, erkend als een van ‘i Borghi più Belli d’Italia’ (mooiste dorpen van Italië), met een levendig dorpsleven rond plein en kerk.
1046 meter stijgen, 1326 meter dalen


dag 8 Viggianello – Maratea (70 km)

De laatste rit voert verder door de Pollino en de Valle del Noce met weidse panorama’s. Met 3 lange stijgingen en afdalingen fietst u over locale wegen door de dorpen Rotonda, Lauria en Trecchina naar de steile kusten van Maratea, ook wel bekend als ‘de parel van de Tyrreense Zee’, vanwege de diversiteit aan landschappen en uitzichten. Het stadje heeft een rijke historie: al zeker sinds de 15e eeuw voor Christus wordt hier handel gedreven. 1245 meter stijgen, 1540 meter dalen


dag 9 Taxitransfer van Maratea naar Matera

Taxitransfer van Maratea naar Matera in de ochtend. Wanneer u een huurfiets heeft levert u deze in Matera in. Daarna reist u per trein van Matera naar Bari. Bij een late middag- of avondvlucht is er geen overnachting in Bari nodig en kunt u 1 extra nacht (meerprijs op aanvraag) in Bernalda verblijven om naar Metaponto aan zee te fietsen. Bij een vroege vlucht is een extra overnachting in Bari aan te bevelen (meerprijs op aanvraag).


optionele extra dag Bernalda – Metaponto (52 km)

Een rit naar de vlakke uitgestrekte Ionische kust met haar zand- en kiezelstranden door het land van ‘Magna Graecia’ waar in de 8e eeuw voor Christus Griekse kolonisten steden stichtten als Heraclea (nu Policoro), Siris en Metaponto, de stad van Pythagoras. Sporen van dit rijke verleden zijn te vinden in de musea en archeologische parken van Metaponto en Policoro. Vanwege de vruchtbare akkers en tuinen staat dit gebied ook wel bekend als het ‘California del Sud’. 345 meter stijgen, 345 meter dalen
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze aanbiedingen
Bekijk onze laatste nieuwsbrief