vanaf
• 12 dagen
• trektocht
• per trein
• per vliegtuig

Bazel-Nice

van Bazel naar Nice

Een fietstocht van Bazel naar Nice door minder bekende delen van drie landen, Zwitserland, Italië en Frankrijk. U fietst in 12 dagen via de Jura en de Alpen naar een deel van Italië dat voor velen minder bekend is. Vanuit de Alpen komt u langs het Lago Maggiore in de Po-vlakte waar rijstvelden een uitgestrekt landschap tevoorschijn toveren. Vervolgens voert de route de Piemonte in en fietst u tussen wijngaarden, akkers en bossen. U wordt beloond voor de klim met het weidse uitzicht over de Middellandse Zee. Vervolgens fietst u langs de Italiaanse Bloemenrivièra naar het mondaine Nice aan de Franse Rivièra.

dag 1 Bazel - Glovelier (58 km)

Vanuit Bazel fietst u de eerste dag een mooie route door heuvelachtig gebied met bossen, weilanden en kleine dorpjes. U pakt een stukje Frankrijk mee en fietst dan weer in Zwitserland. Later op de dag rijdt u de bosrijke bergen van de Jura in en wordt het flink klimmen. Na de Col de Rangiers volgt een lange stevige afdaling naar de Glovelier waar u overnacht.


dag 2: Glovelier - Aarberg (55 km)

U fietst vandaag door de Jura naar Biel dat aan de voet van de bergen ligt. Van La Heutte tot Biel bestaat de route uit een fietsstrook op de snelweg. Om dit te vermijden adviseren wij om van Sonceboz per trein naar Biel te reizen, ca. 20 min. Biel, gelegen aan Bieler See, heeft een mooie Altstadt met sfeervolle straatjes en huizen en kent de charme van tweetaligheid. Tussen Biel en Aarberg fietst u een mooie route langs het meer.


dag 3 Aarberg - Reichenbach (82 km)

Vandaag fietst u grotendeels over vrijliggende fietspaden door de golvende hoogvlakte met landbouw- en weidegebieden die tussen de Jura en de Alpen liggen. Halverwege de dag fietst u door Bern. Bij helder weer heeft u hier al zicht op de Alpen. U steekt de Aare over die door de stad stroomt en fietst langs mooie rustige wegen en fietspaden steeds meer richting de Alpen.


dag 4 Reichenbach - Domodossola (59 km)

Een dag vol afwisseling waarbij u flink moet klimmen, 2x met de trein reist en door verlaten dalletjes langs snelstromende bergriviertjes fietst. Vanuit Reichenbach fietst u naar Kandersteg. Na een pittige klim neemt u de trein naar Goppenstein, 15 min. Daar volgt een prachtige afdaling. Beneden fietst u langs de Rhône naar Brig. Hier neemt u de trein onder de Simplon door, 20 min. Als u aan de andere kant uitstapt bent u in Italië en is het nog een kleine 20 km fietsen naar Domodossola.


dag 5 Domodossola - S. Maurizio d'Opaglio (56 km)

Na de Alpen fietst u vandaag door brede dalen en is het genieten van weidse vergezichten. Onderweg heeft u een mooi uitzicht op het eilandje in het meer van Orta, Stresa en hoog boven u het witte kerkje van de Madonna del Sasso. San Maurizio d'Opaglio waar u overnacht is een klein plaatsje aan de zuidpunt van het meer, de eerste welverdiende subtropische sferen van deze tocht.


dag 6 San Maurizio d'Opaglio - Viverone (71 km)

Vandaag verlaat u de Alpen en fietst u via Borgosesia de Po-vlakte in. U fietst dwars door de rijstvelden waar koereigers en andere vogels een graantje mee proberen te pikken. Onderweg fietst u langs verlaten gehuchten en oude boerderijen. U eindigt vandaag bij het meer van Viverone bij een van de weinige heuvels in de Po-vlakte.


dag 7 Viverone - Cortazzone (66 km)

’s Ochtends fietst u nog door de Po-vlakte, 's middags de glooiende heuvels van de Monferrato in. Ondanks de stevige hellingen om u heen is het soepel fietsen in een van de bekende wijngebieden van Piemonte.


dag 8 Cortazzone - Barolo (55 km)

Via Alba fietst u vandaag naar het hart van Piemonte, naar de hoofdstad van wereldberoemde wijnen, naar Barolo. Vandaag ziet u tegen de hellingen van de steeds steiler wordende heuvels vele wijngaarden. Samen met wat akkerbouw, bossen op de steilste hellingen en kleine stadjes op de heuveltoppen vormen zij vandaag het decor. La Morra, Grinzane Cavour, Montforte d'Alba, u passeert ze allemaal.


dag 9 Barolo - Millesimo (56 km)

U verlaat de beroemde wijngaarden van Barolo en fietst langzaam omhoog de bossen in die de uitlopers van de Apennijnen bedekken. Het is hier stil en dunbevolkt en het wordt genieten van de mooie, ruige natuur.


dag 10 Millesimo - Albenga (61 km)

De dag begint met een lange gestage klim naar Colle Scravaion. Bovenop de top een welverdiend uitzicht op de Middellandse zee. De Rivièra ligt aan uw voeten al is het nog een eindje fietsen. De afdaling is spectaculair en behoorlijk steil. Onderweg kunt u even pauzeren bij Castelvecchio dat met zijn oude kasteel als een adelaarsnest tegen de helling ligt. U overnacht in het historische Albenga aan de Middellandse Zee.


dag 11 Arma di Taggia - Nice (68 km)

Om de drukke en onaantrekkelijke kustweg te mijden neemt u vanaf Albenga de trein naar Arma di Taggia (45 km), ca. 1 uur. Vanaf hier wordt de route steeds mooier en kunt u genieten van de Rivièra. Vanaf Ventimiglia voert de tocht om Monaco heen en fietst u stevig de bergen in en uiteindelijk bereikt u het mondaine Nice per fiets.


dag 12 reisdag

Vanaf Nice kunt u met de trein of het vliegtuig terug reizen. Voor details zie het kopje vervoer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze aanbiedingen
Bekijk onze laatste nieuwsbrief